Gennemgang af ingredienserne i ny creme med K Vitamin

Viksjø, der normalt er mest kendt for at sælge markedets mest effektive probiotika, har netop i 2022 lanceret deres første creme under navnet, K Skin Barrier Balm, målrettet især folk med rosacea og andre lignende hudsygdomme.

Nedenfor gennemgår vi et par af de centrale ingredienser i cremen, og disses funktion.

Vitamin K2

K Skin Barrier Balm er opkaldt efter K-vitamin, som er den ingrediens i cremen der isæt gør at den udskiller sig fra andre cremer i markedet.

K–vitamin findes i naturen i 2 former: Dels som stoffet fyllokinon (også kaldet K1-vitamin) i grønne planter, og dels som stoffet menakinon (kaldet K2-vitamin), hvor en stor del produceres af bakterier i tarmen.

De gavnlige funktioner ved K-vitamin er relativt bredt kendt, når det drejer sig om kosttilskud, men når det kommer til anvendelse af K-vitamin i  cremer og K-vitamins optagelse på huden, er der generelt en mindre viden.

De seneste år er der dog blevet forsket på området, og forskningen afslører at K2 har en række gavnlige effekter også i cremer.

Læger bruger i dag allerede ofte cremer med vitamin-K til patienter, der har brug for hjælp til at reducere hævelse eller blå mærker, for eksempel efter kirurgi.

På grund af dets evne til at øge elasticiteten kan K-vitamin få strækmærker til at virke en smule lysere og mindre.

Forskning afslører blandt andet at K-vitamin kan forbedre sårheling, ved at øge sårsammentrækningen og hjælpe med dannelsen af kollagen og blodkar

K-vitamin kan have nogle antioxidantegenskaber, det betyder at K-vitamin kan afgifte reaktive iltarter (også kendt som ROS), der dannes, når vi udsættes for ting som UV-stråler og forurening.

 

Gelé Royale

Gelé Royale er navnet på de mælkeagtige sekreter fra honningbiernes kirtler. Et protein i royal gelé kaldet Royalactin er det som muliggør at unge bi-larver kan udvikle sig til dronninger. En bidronning fortsætter hele sit liv med at spise royal gelé.

Gelé royale er rig på protein, lipider, aminosyrer, mineraler og vitaminer. Den indeholder også bioaktive forbindelser såsom peptider, flavonoider, fedtsyrer og phenolsyrer. Alt dette gør royal gelé til en fænomenal hudplejeingrediens.

Det høje lipidindhold i gelé royale er fantastisk til at holde huden fyldig, fugtet og spændstig. 

Jojobaolie

Jojobaolie er en naturlig olie fremstillet af frø fra Chinensis-planten.

Jojobaolie er rig på flavonoider og vitamin E, en potent antioxidant, der beskytter huden mod oxidative skader, som bidrager til tegn på aldring. Det er dog ikke videnskabeligt bevist at jojoba reducerer rynker.

Olien har anti-inflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at lindre irritation i huden. Derfor er der mange der anbefaler den til hud med eksem, rosacea eller en generelt sensitiv hud. Jojobaolie er en god måde, at reducere rødme og holde huden rolig og tilfreds på. Sammen med E-vitaminet, der findes i olien, er jojobaolie også en god kilde til B- vitaminer, der foruden deres antiinflammatoriske virkninger, også er nyttige til sårheling, hvilket er grunden til, at indianere oprindeligt begyndte at bruge jojobaolie for alle de år siden.