Nøddeknækker er en af de klassiske danske julefigurer. Figuren består af en træmand med en hammer i hånden, der knækker nødder. Nøddeknækker er særligt udbredt i Danmark, hvor den også har fået sit helt eget eventyr. I artiklen her vil vi fortælle dig mere om figuren, dens oprindelse og dens betydning.

 

Nøddeknækker – figurens oprindelse

Nøddeknækker som vi kender den i dag, opstod i slutningen af 1800-tallet. Den første version af figuren blev skabt af den tyske kunstner Heinrich Salza. Salza lavede figuren til et julemarked i Leipzig, hvor den vakte stor begejstring. Figuren blev hurtigt efterfulgt af mange andre variationer, og snart var nøddeknækkeren en populær figur overalt i Europa.

 

I Danmark fik nøddeknækkeren sit helt eget eventyr, da H.C. Andersen i 1844 udgav eventyret ”Nye Eventyr”, der indeholdt historien om ”Nils Holgerssons underfulde rejse gennem Sverige”. I eventyret møder hovedpersonen Nils en nisse ved navn Zachris Topelius, der kan forvandle sig selv og andre til træmænd – herunder også nøddeknækkere. Zachris Topelius’ nisse er sandsynligvis inspirationen til den danske nøddeknækker-figur, som vi kender den i dag.

 

Nøddekknækkers betydning og traditioner

I mange lande er nøddeknækkeren en traditionel julefigur, der symboliserer lykke og velstand. I Danmark har vi dog ikke tradition for at have nøddeknekkern stående fremme på hylden hele december måned – det er almindeligvis først på dagen den 24., at vi tager figuren frem fra sin gemmested og stiller den frem på bordet sammen med julens andre pyntegenstande.

 

Det er dog ikke alle, der har en positiv holdning til nøddeknekkern som julefigur. For mange minder figurens store hammer om vold og magt – to elementer, der ikke passer særlig godt ind i en hyggelig familiejul. Derfor har mange familier valgt at undlade at have en nøddeknekker stående fremme på bordet under julen – istedet har andre figurer som fx Julenissen eller Julemanden taget pladsen som årets julepyntegjenstand nummer et.

 

Konklusion:

Nøddeknekker er en klassisk dansk julefigur med lang tradtion bag sig. Figurens oprindelse går tilbage til 1800-tallet, hvor den tyske kunstner Heinrich Salza skabte den første version af figuren til et julemarked i Leipzig. I Danmark har vi dog ikke tradition for at have nogen stående fremme på hylden hele december måned – det er almindeligvis først på dagen den 24., at vi tager figuren frem fra sin